By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 4-Sep-2009 06:55 Email | Share | Bookmark
kelahiran yg bermakna



salam semua..
rindunye ngan kawan2 fp mama semua..
lamanye mama tak update ek...
ade ke yg merindui kami?... (perasan je mama ni...)

ok la seperti yg ramai tahu..
ketiadaan mama adalah kerana bercuti di kg utk deliver my 3rd child...
Alhamdulillah..mama selamat melahirkan seorang putera yg sihat n sempurna..
Lengkaplah sudah kuarga kami dengan kehadiran 2 puteri n seorang putera sebagai penyeri hidup...





Alkisah disebalik kelahiran baby zariff ni..banyak cite n kisah yg menarik..heheh..

-kami beri nama MUHAMMAD HAFIYZARIFF BIN KHAIRUL ANUAR~ yg terpuji,yg memuliakan dan periang..Mudah2han zariff akan jd anak yg SOLEH... ..Actually payah gak nak cr nama tuk hero sorang ni..puas belek buku nama n search kat tenet..
semua cam tak berkenan je..padahal kalau ikut sejak zariff 4bulan dlm rahim mama,doc dah kata baby ni 99% boy.. ..pastu siap overdue 4ari lg..bayangkan brp lama tempoh nak cari nama tu..sampai saat papa nak g daftar pun masih tak dapat putuskan nak bg nama apa..yg sure cuma pasti ada MUHAMMAD... Akhirnya beberapa minit sebelum papa nak g daftar tu..sepakat lah kami tuk bagi nama seperti yg ada sekarang..

-pengalaman bersalin kali ni agak tragis,mengharukan dan yg penting 'senang' sgt nak kuarkan zariff ni.. kenapa tragis?? apa taknya mama terpaksa bertarung sorang2 tanpa papa di sisi.. bukan salah papa takmo temankan mama..tapi sbb zariff lambat sgt dok 'siap2' kat dalam tu sampai ter'over' due..ikut plan papa kene g training wajib pada 10hb-15hb kat Genting.ingat kan time tu zariff dah selamat kuar..sbb due zariff 8/8..tp sampai mase papa nak bertolak 9hb tu pun mama masih relax lg..macam tau2 je pasni papa nak tinggalkan zariff lg jauh..tu yg takmo papa sambut kelahiran zariff.. Tapi mama tak kisah pun kene sorang2 bertarung sakit nak lahirkan zariff,sbb mama tau doa dan kasih sayang papa tak berbelah bagi pada mama n anak2..papa pegi pun sbb tugas..bukan suka2...

-mama start sakit pukul 3.20am dengan kekerapan 10minit sekali..bile dah kira sakit 3 kali,mama pun kejut maktok cakap dah sakit. pastu kejut Atok suh siap2..yelah dah papa takde terpaksa minta tolong orang lain anto mama g spital..
kami bertolak ke umah mak anie sbb maktok takleh nak ikut kene lah jaga kakak n ain kat umah.kebetulan kakak demam time tu..mmg sedih sungguh..
kami sampai kat spital Sultanah Aminah JB dalam kul 4lebih..mase tu mama relax lg. sakit datang2 5 minit sekali..mase check jalan baru buka 3cm..doc suh mama masuk wad dulu..
mama sempat solat subuh mase kat wad tu..dalam kul 8 lebih sakit dah mula memuncak..sakit berterusan.tp mama syukur sgt sbb rase sakit ni. sbb tau dah mase tuk deliver tak lama lg.
mase tengah sakit tetiba air ketuban pecah time atas katil dan mama terasa dah tiba mase nak teran..mmg betul,bile doc check (kebetulan doc tengah depan katil mama nak check) mmg kepala dah nak kuar..doc suh mama tahan..sbb nak anto g labour room. keadaan mmg kelam kabut gile time tu. bayangkan mama kat tingkat 3 nak bawak turun gi labour room kat tingkat 1..tggu lif lg... Alhamdulillah selamat sampai kat labour room..bile sampai je,mama dah tak tahan terus teran...dan...selamat lah mama lahirkan seorang putera seberat 2.5kg,panjang 49cm tepat pukul 9.27am pada 12 Ogos 2009..lega!!!!

-bile mama dah ditempatkan kat wad bersalin Pusat bersalin, barang2 mama masih kat wad tingkat 3 tu lg..cian anak mama cuma dibungkus pakai kain hijau spital je..sbb time kelam kabut tu tak sempat nak grab baju baby..lg pun mak anie n atok mama suh balik dulu..yelah mama ingat lambat lg nak besalin..
dekat tengahari baru lah makngah datang..tolong amik barang.sedey betul time tu. yelah dah dekat setengah hari zariff kuar takde sapa yg dapat mama bgtau.sbb hp mama dok ngan barang2 kat atas.bile makngah sampai baru la mama dapat cl papa..time tu terharu betul,bile papa nangis ucap terima kasih sbb lahirkan zariff n mintak maaf sbb tak dpt temankan mama..
makngah zariff ni beza sehari je besday ngan hari lahir zariff..dan kebetulan makngah la orang 1st yg tengok zariff..dan makngah gak la yg tolong zariff pakai baju n siapkan zariff.. sebenarnya mase kat labor room mama tak sempat nak belek cukup ke jari zariff,panjang mane anak mama ni..sbb tak sampai ati nak bukak bugkusan tu..sbb mmg zariff tak pakai apa2 time tu.. makngah la orang 1st yg check semua tu..
zariff mase kat labour room lg dah kencing 2x dan mase makngah salinkan tu pun die dah berak..

-Cian zariff tak dapat di azankan dan diIqamahkan oleh papa cam kakak2.. tp petang tu cik dan atok dapat gak azankan mase dok melawat..
mama dapat discharge esoknye..atok gak yg datang jemput..
reaksi kakak2 zariff?? sure excited..lg2 kakak ain. yg kelakar,mase mak anie bukak pampers zariff..kak ayu terkejut bile tengok..***** zariff..die kata nape baby punye besar??

-setelah zariff 4ari berada di dunia barulah papa dapat melihat,mendakap,mencium mengazankan zariff,hero papa...

banyak dah mama bercerita..sure ramai yg boring nak baca...
so,layan je la piccas kat bawah yg tak seberapa ni ye...
sebelum terlupa..mama nak ucap thanks a lot pada kawan2 yg sentiasa doakan mama dan zariff selamat sampai bersalin..
juga yg ucap tahniah..samaada lalu sms..kat fb maupun secara call..
Luv u all..mama amat menghargainya..

rasa belum terlambat juga nak ucap pada semua..
SELAMAT BERPUASA..moga Ramadan kali ini memberi 1001 makna dan erti...











View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net