By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 23-Jun-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
majlis persandingan dan majlis khatam Quran&berzanzi



salam semua...
seperti yg dijanjikan sebelum ni..
kali ni mama nak tunjuk lak gamba2 mase majlis persandingan..
tema pengantin..merah dan putih..
pengantin twins ni mmg dah sepakat tuk guna warna tema yg sama..
maklum mmg dah sehati sejiwa..
tak banyak sangat gamba aksi pengantin dpt disnap oleh kamera mama..
maklum mase tu masing2 sibuk...
mama mase tu diberi tugas menyiapkan meja makan pengantin..
kelam kabut gak la..sbb tetamu terdiri dr 2 keluarga..
dekat 50 orang gak la pengiring kedua-dua belah keluarga..
dah la waktu tu mmg waktu ramai tetamu datang..
payah gak nak adjust meja..
nasib la ade 7 balai makan,dan meja n kerusi pun banyak..
itu pun tak mencukupi..
tetamu mmg ramai..yelah dah mmg jemputan pun dekat 4000 orang..
sejak pukul 11 pagi sampailah kul 5 lebih tetamu mmg berduyun2...
Alhamdulillah makanan mencukupi dan takde pun yg lebih2...
balance yg ade mmg cukup2 utk makan family sendiri..
pandai tul tukang masak bajet utk majlis ni...

Pengantin lelaki sampai tepat pukul 2.30 ptg..
mama tak sempat pun nak tengok majlis sanding kat dalam umah..
kamera mama pass pada mak aza suh snap gamba..
pengantin bersanding gilir2..sbb ade satu pelamin je..
takde pun acara tepung tawar,just gamba2 sikit utk kenangan je..
ingatkan mama lame kat kg sempat tggu gamba dr kamera photographer pro tu..
tp tak siap lg,sbb mase cuti sek tu je die ade 15 pasang pengantin..
jadi untuk tatapan sahabat2 fp..ni je la dr kamera mama yg tak seberapa tu..






pas gamba2 sikit kat atas pelamin..
pengantin bergerak ke meja makan untuk makan beradab..
yelah sure masing dah lapo..dekat kul 3ptg gak la baru nak makan...
time ni,mama la yg paling bz..
penat tp seronok sbb berjaya selesaikan tugas dgn jayanye..




akceli banyak lagi hidangan pengantin yg lain..
tp ni je yg sempat disnap..tu pun papa yg tolong snapkan...
antara menu nya siakap stim,siakap sweet sour,udang goreng tepung,puding,koktel dan buah2han untuk cuci mulut..
kek pulak setinggi 3 tingkat..dekat 6 kilo gak la..
tp gamba potong kek takde lak dlm kamera mama..
rugi tul la...




gamba tempat makanan tetamu yg seramai 4000 orang..
terdiri dari 7 balai yg dilengkapi meja n kerusi..
semua ni paman padil yg sponsor...dekat RM1k gak la sewa balai ni..
meja makan pengantin lak serba merah putih mak andam punye..
buat pun kat garaj kete yg memang dah sedia ada sblm ni..
jimat ruang,tak kacau pun balai makan utk tetamu..
pelamin pun mak andam punye..
mulanye nak buat 2 pelamin yg sama cam ni gak..
tp hasilnye dekat separuh ruang kat hall ni digunakan..
lastly abah cakap buat satu pelamin je..
kalau tak sure makin kecik la ruang tamu untuk tetamu duduk..


antara tetamu yg datang memeriahkan majlis..



ni pulak tetamu khas mama..
datang jauh dari kuantan..
thanks ye kak ida kahar n co dan uncle yen n co yg sudi datang dr jauh...
nasib la diaorang ni datang awal..dlm kul 11 lebih..
dpt la mama layan..kalau pastu mmg tak dpt la nak layan sbb dah sibuk sikit..



antara wajah2 orang penting sepanjang majlis ni berlangsung..
kami semua telah disponsor baju n siap ngan tudung skali oleh pengantin..
thanks ye mak anie n mak atie...
nasib la peyut mama tak beso mane,jd leh lg pakai baju kurung pahang ni..
kalau tak terpaksa la pakai uniform preggy..sure tak seragam..
yg lelaki lak dpt t-shirt kaler merah gak..
anak2 buah pun same..kaler merah n putih gak..






pada sebelah pagi sblm majlis sanding tu diadakan majlis khatam Al-Quran dan berzanzi..
selain pengantin,mak za,maksu n amira (kazen 2 ainnur,anak maklong) terlibat sama..
kakak n balkis pun menyibuk2 gak skali..
mase ni ain tido,so takde langsung gamba die time ni..





ALHAMDULILLAH...akhirnye selamat dah majlis perkahwinan makcik twins 2 ainnur..
walaupun persediaan majlis tak sampai setahun..berkat kerjasama semua pihak segalanya berjalan lancar...
terima kasih kepada orang2 kampung dan jiran tetangga yg membantu..
boleh dikatakan 2minggu sebelum majlis lagi,umah maktok sentiasa dikunjungi jiran-jiran yg datang untuk membantu apa yg patut..
yelah memandangkan semua anak2 maktok bekerja..dan yg tak kerja dok jauh (mama la tu..)
jadi takleh la diharap sangat boleh membantu maktok..
lagipun maklong n makngah ade anak kecik 4bulan,mama lak tengah memboyot...
dan yang selalu diharap menolong kalau ade kenduri dah tentunya mak anie n mak atie..
tp dah ni majlis die..so,tak dapek la nak minta tolong die..
Mudah2han jodoh mereka berdua kekal hingga ke Syurga dan dikurniakan anak2 yg Soleh n Solehah..AMIN!!!




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net