By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-May-2009 05:38 Email | Share | Bookmark
kenduri kesyukuran 4 org cicit



seminggu dah fp mama ni tak terupdate,online pun tidak
sbb...mama n co balik kg last weekend...
baru balik ke klang hari isnin pas maghrib sbb malas nak tempuh jam kat highway kalau balik ari ahad tu..

macam2 gak aktiviti mase kat kg aritu...antaranye kenduri sambut cicit baru yg seramai 4orang kat umah ya'ei...
mmg meriah betul..semua cicit baru taun 2009 tu boy..( tak termasuk cicit dlm peyut mama ni...)
ni semua 2 pupu 2 ainnur belah papa...
kalau ikut kata makcik papa aritu...cucu ya'ei ni ade 100orang n cicit dah ade 20orang..


inilah wajah baby2 yang diraikan bersama ibu n ayah masing2...

seawal jam 9pagi masing2 dah sibuk ngan persiapan kenduri sebelah malam..
biasenye bukan sibuk masak tuk kenduri sebenarnye tp masak tuk makan tengahari pun dah bermcm lauk pauk kene sediakan..
maklumlah bile kuarga besar berkumpul makanan mmg penting..


kaum bapa yg sibuk membasuh ayam....
ayam arini cik normah kata dlm 30 ekor...huhuh..banyak tu..
yelah dah jemput pun 3 kampung..tak masuk lagi kerabat sendiri...


ni pulak ibu2 yang sibuk didapur...
yg chef cuma beberapa org je...yg lain tu tukg sibuk je...
lagi2 ibu yg berbaju pink tu.. saje je nak enterpreme ngan tembikai tu...


pada sebelah petang lak,mama dah tak masuk dapur sbb biasenye dah tggal nak menumis bahan masakan je..
kerja2 potong sayur,kupas bawang dah setel dr paginye...
nilah part yg paling best...potong pandan nak wat bunga rampai...
pas dah siap sume pandan yg dipotong halus akan dicampur ngan bunga yg pelbagai..
pastu renjis ckit ngan perfume..mmg wangi...
pastu punjut kecik2 ngan kain net...ade selit duit syiling dlm tu...


ni pulak acara malam...
asalnye kami semua dah setuju takde potong2 jambul tu..sbb tau hukumnye haram..
tp yg muda2 ni faham la..yg susahnye org2 vateren ni...
diaorg suh buat jugak...siap ngan kelapa mudanye la...air wangi...
isk..isk..nak lawan kan kata kuang ajar...
last2 buat la gak walau hati tak rela...wa..wa...
ngeri gak waktu org2 veteran pegang gunting nak potong rambut baby2 tu..
yelah tangan masing2 dah terketaq2..kang terpotong yg lain naye je..


2 ainnur pulak majlis tak mula lg dah tertido..
sbb penat sgt main ngan kazen2 mase belah siang...
hai rugi je pakai baju kurung cantik2..



lepas bacaan tahlil,doa selamat dan marhaban selesai..
mase yg ditunggu...MAKAN TIME!!!
menu malam ni...nasi putih,ayam kicap,urap pucuk ubi,bihun goreng,bawal sweet sour,
sambal belacan,ikan kering,ulam timun,kuih muih dan tembikai sbg pencuci mulut...
mama tak sempat nak snap semua menu tu..tp sikit2 tu ttp ade...


yg last cenderahati tuk tetamu malam tu..
antara yg ade dlm beg tu,bunga telur,pulut kuning+serunding,makanan ringan..
selesai sume ngan basuh pinggan,kemas tempat dekat kul 12...
balik je umah nenek..masing2 terus tido kepenatan...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net