By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Apr-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
Jalan@ganu ~mesjid kristal,TTI,K.T Beach Resort & Pasar Payang~



Alhamdulillah..kami selamat sampai di bumi kuala ganu dlm kul 3 lbih..
perjalanan kami ok..anak2 pun tido sbb keletihan n ngantuk sbb bangun awal pg..
lupa nak cite,kami bertolak dr klang awal pg dalam kul 4 lebih..
sbb risau mengharung jem mase kat ampang tu satu2 nye jln kuar dr kl utk ke pantai timur..
kami berenti mandi &bekpes kat R & R je sbb nak jimat mase...
tu yg dapat smpi awal kat umah pengantin sblm ni...




bile dah kat ganu ni,tempat pertama nak g dah tentu mesjid..
sbb mama tak solat lg..kira nak wat jamak takhir la ni...
papa tanya nak solat katne...laju je mama jawab..MESJID KRISTAL..
yelah mesjid terapung pegi dah..pun solat asar gak dulu..
cakap kat papa,kalau sempat leh masuk kat taman tamadun islam sekali..
baru tgok dlm ZOOM malaysia yg ngan Maria tunku sabri sbnarnye..
tu yg tingin nak g...yelah dah alang2 kat cni kan...
sementara tunggu masuk waktu asar..lepak2 kat tepi mesjid sambil melihat suasana sekeliling..



Mesjid kristal Pulau Duyung,Kuala Terengganu..



posink2 dulu sementara masuk waktu asar...abis keliling mesjid 2 ainnur ni tawaf..kire cam tawaf selamat datang la...mmg cantik pun mesjid kristal ni..bersinar2 je dipanah cahaya matahari...

Pas dah siap solat kami naik tram ke taman tamadun Islam...
walau rasa dah petang sgt,tp memandangkan ni je kesempatan yg ade nak melawat..
kami pun terjah je la...
tiket sorang cuma RM10 utk adult..so,kami cuma bayar RM20 dan 2 ainnur ni free...
[b]


Nak g ke TTI..papa malas nak drive..(akceli bukan jauh sgt..tp saje nak bawa anak2 naik trem... )



Masuk2 je dalam TTI ni trus jupe playground..ape lg 2 ainnur ni sakan la dok main mcm2 kat situ..
alahai nak,kalau takat nak main kat playground ni..takyah le masuk sini
bile dipujuk2 nak gak 2 ainnur ni berganjak..
dapt lah round sekejap tgok replika2 mesjid seluruh dunia...
mmg cantik dan nampak real...
cuma kami mmg tak sempat nak turun snap gamba dekat2...
yg mampu snap dr tram yg kami naik je...so,pandang dr kejauhan je la..
sb mase dah suntuk..dah dkat nak tutup mase tu...
tp dr kempunan kan...
[b]



antara monumen seluruh dunia yg ada kat TTI..rasa tak sume dapat tengok,sbb tak cukup mase tp layan je la pic yang ade ni






Dekat kul 7 barulah kami exit dr TTI ni..
alamak dah golap... tempat tidoq tak cari lg ni...
kami dok terpusing2 gak nak cr resort ni..sbb time ni kan nak pilihanraya kecil..
mmg wrong timing la kami dtg cni..mmg crowded giler bandar KT ni..
dgn polis,FRU,org2 beso...huhuh...
tu la bak kata kawan papa,antara bandar yg paling selamat kat malaysia mase tu...
yelah dah semua tempat ade polis,penjahat nak wat salah pun takut...
Alhamdulillah akhirnye kami dpt gak check in kat satu resort ni...
K.T BEACH RESORT kat pantai batu buruk...
pas check in,kami mandi2 rehat2..2 ainnur pun dah kepenatan sgt...
mmg dah tak plan pun nak kuar mane2...jawabnye ZZZZZZ je la...





Esoknye dalam kul 8.30 pagi kami check out..nak cr sapan kat luar.. mesti nak cri nasi dagang kat ganu ni
pas perut dah kenyang..ingat nak g shopping ckit2 kat pasar payang..
mujur masih awal lg..kenderaan pun tak bp bnyk..
tp oleh sbb hujan,mmg tak bp seronok la nak jalan...


Antara pemandangan menarik sepanjang jalan di bandar KT..penuh ngan poster parti bertanding...pic kureng memuaskan sbb hujan...

sampai kat pasar payang,papa parking kat tgkat atas...kejap je dpt parking...
pastu acara bershopping pun bermula...
ala takde la bershopping sakan pun...mama cuma carik brg tuk souvenir sedara mare n kawan2 dekat je...
yelah dah diaorg tau kami g bejalan ganu ni kan...


tgh dok pilih2 tshirt..sementara 2 ainnur keboringan...


pastu gi beli kepok kering pulak...

abis bershopping kami terus gerak ke Batu rakit..
plan konon nak g INSTEPP tempat papa blaja dulu..tp bile mengenangkan dah petang dan ade lg agenda..
kami batalkan niat..dan agenda seterusnye..kami nak g umah auntie mimi dan cik nor~mama danish&sarah

Balik dr umah cik nor hari dah dekat senja..
tp sempat lg cr kepok losong kat kg losong la...
pastu kami terus bertolak hala ke kuantan..tp singgah dulu umah cousin mama kat Paka..
kami bermalam kat umah abg gering dan kak yah...
abislah kisah jalan2 ganu utk kali ni...da...




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net