By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 4-Oct-2008 12:00 Email | Share | Bookmark
suasana aidilfitri 2008



Quote:
SALAM AIDILFITRI..maaf zahir dan batin..moga aidilfitri kali ini memberi kegembiraan abadi.bersyukur atas rahmat yang Esa memberikan kita peluang untuk bergembira dan meraikan kemenangan setelah sebulan berpuasa..tangan dihulur kemaafan dipinta..moga berjumpa ditahun akan datang..minal aidil wal Faizin..








Setiap hari menghitung waktu nak balik kampung,akhirnya hari yang ditunggu tiba jua..seawal 8pagi kite dah memulakan perjalanan yang jauh ni pas papa balik keje..ialah bak orang tua-tua kata,biarlah nak buat keje apa pun diawal pagi..moga perjalanan kami dilindungi dan sentiasa dalam rahmat ALLAH...sepanjang perjalanan kami traffic lancar,cuma masa yong peng hujan lebat sangat sampai tak nampak jalan..yang sadis tu time tu mama yang drive ganti papa yang dah lalok nak tido..mujur la kete tak banyak.memang menguji tahap pemanduan mama time tu..kami berenti rehat kat machap.kakak n adik makan soto ayam,sementara mama n papa cuma tengok je..ialah dah pose kan...kite tiba kat umah maktok dengan selamatnye pukul 11.30pagi..uh letih badan..tapi seronok dapat balik kampung..












Tak lengkap raya,kalau takde ketupat n juadah raya kan...antara juadah yang wajib ada dipagi raya ialah ketupat,ayam masak merah dan sambal goreng..raya ni mama ada la wat kek lapis untuk nenek sekeping n maktok sekeping..jenuh gak nak melapis ni,makan mase dekat sejam lebih..tapi puas hati dengan hasilnya..












Tahun ni raya 1st giliran umah nenek..ialah walau dok satu negeri n daerah mama n papa tetap guna sistem giliran untuk keadilan..pagi2 anak2 mama dah bangun..mama tolong nenek masak untuk makan pagi.siap masak mama mandikan anak-anak mama dan siapkan dengan baju baru..tema taun ni biru.kebetulan sama ngan atuk ngan nenek gak.pastu umah nenek pun serba biru.pas papa balik solat kita makan n tangkap gamba sikit dan mintak maaf ..pastu g umah yaie..petang pulak kite ke umah cik asan n wak nen..sebelum balik ke umah maktok singgah umah paklong dan cik lik sekejap..berakhirnya raya pertama dengan kepenatan tapi seronok...sampai umah maktok kepulangan kami memang dinantikan..paman dah ready nak bakar bunga api n mercun.meriah sangat kat umah maktok malam tu,kira macam malam raya gak la..dah baru malam ni sume anak2 mak berkumpul..yang paling seronok bebudak ni la..maklum jarang-jarang dapat berkumpul camni..dekat pukul 12 baru masing2 masuk tido.











Hari raya kedua kat umah maktok..lepas sarapan kite g umah makwea.ramai ada kat sana,kebetulan maksu n mak mimah pun ada..cuma cik nor je yang takde.lepas tu kite ke umah wak miah n terus ke pontian umah wak melan.sebelum balik singgah umah wak kasim n makngah untuk solat asar..pastu ayu g ikut makni beraya n papa mama balik umah..tensennya dah kene kemas barang untuk balik ke klang sebab sok papa dah keje..rasa tak puas beraya..tapi nak buat camnekan...





ingatkan malam tadi nak balik..tapi sebab terlalu penat nyenyak sangat tido,sedar2 dah pagi,tapi takpe la papa keje masuk kul 7.sempat lagi..kami bertolak pukul 7pagi dan sampai umah tepat kul 10.30pagi..sepanjang perjalanan anak-anak mama tido je.maybe kepenatan beraya.bile balik dr kampung ni selain buah tangan,kuih muih yang dibawa balik..baju kotor dan kepenatan pun buat mama tensen.takpe la slow2..bukan mama pun yang basuh,washing machine punye keje...kembali ke klang bermakna berakhirnya raya kami..huhuh..sebab pasni papa akan keje straight 4hari dan selama itulah kami akan duduk diam2 kat umah je...heheh..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net