By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 2-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jalan@ganu ~mesjid kristal,TTI,K.T Beach Resort & Pasar Payang~



Alhamdulillah..kami selamat sampai di bumi kuala ganu dlm kul 3 lbih..
perjalanan kami ok..anak2 pun tido sbb keletihan n ngantuk sbb bangun awal pg..
lupa nak cite,kami bertolak dr klang awal pg dalam kul 4 lebih..
sbb risau mengharung jem mase kat ampang tu satu2 nye jln kuar dr kl utk ke pantai timur..
kami berenti mandi &bekpes kat R & R je sbb nak jimat mase...
tu yg dapat smpi awal kat umah pengantin sblm ni...




bile dah kat ganu ni,tempat pertama nak g dah tentu mesjid..
sbb mama tak solat lg..kira nak wat jamak takhir la ni...
papa tanya nak solat katne...laju je mama jawab..MESJID KRISTAL..
yelah mesjid terapung pegi dah..pun solat asar gak dulu..
cakap kat papa,kalau sempat leh masuk kat taman tamadun islam sekali..
baru tgok dlm ZOOM malaysia yg ngan Maria tunku sabri sbnarnye..
tu yg tingin nak g...yelah dah alang2 kat cni kan...
sementara tunggu masuk waktu asar..lepak2 kat tepi mesjid sambil melihat suasana sekeliling..



Mesjid kristal Pulau Duyung,Kuala Terengganu..



posink2 dulu sementara masuk waktu asar...abis keliling mesjid 2 ainnur ni tawaf..kire cam tawaf selamat datang la...mmg cantik pun mesjid kristal ni..bersinar2 je dipanah cahaya matahari...

Pas dah siap solat kami naik tram ke taman tamadun Islam...
walau rasa dah petang sgt,tp memandangkan ni je kesempatan yg ade nak melawat..
kami pun terjah je la...
tiket sorang cuma RM10 utk adult..so,kami cuma bayar RM20 dan 2 ainnur ni free...
[b]


Nak g ke TTI..papa malas nak drive..(akceli bukan jauh sgt..tp saje nak bawa anak2 naik trem... )



Masuk2 je dalam TTI ni trus jupe playground..ape lg 2 ainnur ni sakan la dok main mcm2 kat situ..
alahai nak,kalau takat nak main kat playground ni..takyah le masuk sini
bile dipujuk2 nak gak 2 ainnur ni berganjak..
dapt lah round sekejap tgok replika2 mesjid seluruh dunia...
mmg cantik dan nampak real...
cuma kami mmg tak sempat nak turun snap gamba dekat2...
yg mampu snap dr tram yg kami naik je...so,pandang dr kejauhan je la..
sb mase dah suntuk..dah dkat nak tutup mase tu...
tp dr kempunan kan...
[b]



antara monumen seluruh dunia yg ada kat TTI..rasa tak sume dapat tengok,sbb tak cukup mase tp layan je la pic yang ade ni






Dekat kul 7 barulah kami exit dr TTI ni..
alamak dah golap... tempat tidoq tak cari lg ni...
kami dok terpusing2 gak nak cr resort ni..sbb time ni kan nak pilihanraya kecil..
mmg wrong timing la kami dtg cni..mmg crowded giler bandar KT ni..
dgn polis,FRU,org2 beso...huhuh...
tu la bak kata kawan papa,antara bandar yg paling selamat kat malaysia mase tu...
yelah dah semua tempat ade polis,penjahat nak wat salah pun takut...
Alhamdulillah akhirnye kami dpt gak check in kat satu resort ni...
K.T BEACH RESORT kat pantai batu buruk...
pas check in,kami mandi2 rehat2..2 ainnur pun dah kepenatan sgt...
mmg dah tak plan pun nak kuar mane2...jawabnye ZZZZZZ je la...





Esoknye dalam kul 8.30 pagi kami check out..nak cr sapan kat luar.. mesti nak cri nasi dagang kat ganu ni
pas perut dah kenyang..ingat nak g shopping ckit2 kat pasar payang..
mujur masih awal lg..kenderaan pun tak bp bnyk..
tp oleh sbb hujan,mmg tak bp seronok la nak jalan...


Antara pemandangan menarik sepanjang jalan di bandar KT..penuh ngan poster parti bertanding...pic kureng memuaskan sbb hujan...

sampai kat pasar payang,papa parking kat tgkat atas...kejap je dpt parking...
pastu acara bershopping pun bermula...
ala takde la bershopping sakan pun...mama cuma carik brg tuk souvenir sedara mare n kawan2 dekat je...
yelah dah diaorg tau kami g bejalan ganu ni kan...


tgh dok pilih2 tshirt..sementara 2 ainnur keboringan...


pastu gi beli kepok kering pulak...

abis bershopping kami terus gerak ke Batu rakit..
plan konon nak g INSTEPP tempat papa blaja dulu..tp bile mengenangkan dah petang dan ade lg agenda..
kami batalkan niat..dan agenda seterusnye..kami nak g umah auntie mimi dan cik nor~mama danish&sarah

Balik dr umah cik nor hari dah dekat senja..
tp sempat lg cr kepok losong kat kg losong la...
pastu kami terus bertolak hala ke kuantan..tp singgah dulu umah cousin mama kat Paka..
kami bermalam kat umah abg gering dan kak yah...
abislah kisah jalan2 ganu utk kali ni...da...




Monday, 30-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jalan@ganu part I ~Selamat Pengantin Baru MATNO & LIA~



Asyik tengok gelagat 2 ainnur n muka baby je entry sblm ni...
kali ni nak bg tengok entry jalan-jalan la pulak...
sori la pic2 ni sume dah basi..maklum lama sgt peram..
kami berkesempatan bercuti ke Kuala Terengganu n Kuantan awal januari lepas..
lama dah tak jenguk umah yg kat kuantan tu..
terlanjur nak g kenduri kawin kawan papa kat kerteh..
plan la nak bercuti skali ke Kuala Terengganu





aktiviti pertama n utama...dah tentu nak g kenduri kawin kawan papa kat kerteh..
Matnor ni kawan papa mase keje kat kuantan dulu..
bile papa pindah klang,die pun berenti gak..tp lg jauh..kat Qatar
cian wife die..pasni kene tinggal dulu buat sementara,pastu dlm 2-3bulan baru ikut g sana...
kami sampai awal..pengantin baru sudah nikah...tp ade la sesi gamba2 ckit..
nak tggu bersanding mmg maleh la sb thari tu papa kene g sbyg jumaat..
pas makan,amik gamba pantin..kami pun beredar menghala ke KT sambil papa cri mesjid utk sbyg jumaat...

Jom tengok la pic kami dan pantin yg serba
cyan yg sempat disnap...


Pic kami dan panten...


Pasangan panten serba cyan kaler...


Hidangan untuk panten dan kek panten yg sama gak ngan baju panten..
ade gak pic hantaran dr panten lelaki kaler
merah berbalas warna cyan dari pihak pompuan pulak..



Kite teruskan perjalanan menuju ke Kuala Terengganu..
singgah kat mesjid area Dungun utk papa solat jumaat..
sementara tunggu papa solat,kami sume tggu je dlm car..boring sgt
tgoklah aksi 2 ainnur yg keboringan...



macm2 bende dibuat 2 badek ni.tengok tu siap berpeluh2...mama mmg malas nak idup engine sbb bunyi car papa ni mmg kuat ckit,takut ganggu jemaah lak.. main hon,wiper kete,radio kete,turun naikkan cermin....yg tensen si kakak dok snap pic sampai naik kong battery camera..

Bile papa abis sbyg..kite bertolak terus sbb mama mmg dah niat dr umah nak solat jama' ta'hir je..tau dah mase zohor nak tggu papa solat jumaat lg..nanti tggu mama lg..lmbat la pulak nak smpai KT antara view spanjang perjalanan...kompleks industri petroleum petronas..(tempat papa buat praktikal mase blaja kat INSTEPP..)



Cukuplah dulu entry jenjalan kali ni..cite2 ngan pic kami kat KT tunggu next entry la...
da.....




Friday, 27-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
baby 2009




Taun 2009 ni kakak n ain dapat 3 orang kazen baru..sumenye baby boy... Tu yg skg ni kakak mmg betul2 teruja nak ade adik baby... kalau skg ni tanya kat kakak adik baby ni lelaki ke perempuan..mesti laju je jwb lelaki.. ye ke adik baby dlm tummy mama ni boy??? tak tau la..wait n see je la ye... yg penting mama sentiasa berdoa baby yg bakal lahir ni sihat,sempurna akal n fizikal...Mudah2han mama dapat bersalin dengan normal tak alami komlikasi...dan selamat sumenye..INSYAALLAH...

yang best taun ni,baik belah mama atau belah papa sapa yg dah kawin ade new baby..ala bukan ramai mane pun..kalau mama baru 3orang yg kawin..belah papa pulak baru 2org yg kawin,papa n cik icah adik 2nd papa...mmg sonok la..maktok dpt 3 cucu..(2 dh selamat,tinggal tunggu baby mama je...)..nenek pulak dapat 2 cucu... skg ni maktok dah ade 10 orang cucu+sorang coming soon..n nenek pulak ade 4 orang cucu+sorang coming soon



Pic ni time ain baby,tak silap mama 3rd day pas mama deliver ain...kualiti gamba kureng ckit sbb guna hp VGA je. suke sgt mama tgok kakak ayu mase tu,mmg excited ade adik baby...keje asyik nak posing je ngan adik baru die...tapi yg kelakar,kalau tanya sayang adik tak?..mesti jawab..tak.. pelik gak mama,kata tak sayang..tp asyik nak kiss pipi adik je.. sbnarnye mase tu kakak ayu baru masuk 2taun..tak bp pandai lg nak bercakap..tu yg bantai je mnjawab kalau ditanya..padahal tak tau ape yg dijwb...


Inilah SYAZARWAN BIN SYAHRULHASYADIN..panggil zuan je..anak makngah kakak ayu n ain (kakak 2nd mama)..zuan ni lahir pd 10 januari 2009..mama tak sure berat mase lahir..takde pic waktu dia baru kuar..sbb kami dapat jupe pun zuan dah 2bulan..dah beso pun... Zuan ni anak 4th makngah.. ade sorang abang n sorang kakak...sorang lagi anak makngah meninggal mase umur 5bulan..ade jangkitan kuman kat kepala..


Ni pulak AHMAD HADIF ZAHIN BIN ABDUL HAPZIS..zahin.anak maklong kakak 1st mama..die lahir 10hari pas zuan lahir..Zahin pun anak 4th..die ade 2kakak n sorang abang.. best la maklong,dah ade 2 org dayang yg boleh jaga n tengok2 zahin..mcm mama gak sok mase adik baby lahir,mama ade gak 2 orang dayang bakal menjaga n mengasuh..sape lagi kalau bukan kakak ayu n ain...

Sorang lagi,baby cik icah takde la pulak picnye..mama lupa betul nak snap mase balik aritu.. nama baby cik icah..MUHAMMAD SAYYID MUSTAZA BIN NOR IMAN..lahir 10 mac 2009 berat 3.97kg..tu yg cik icah kene ceaser.. ..nanti la kalau ade pic adik taza ni mama upload len kali...





mmmmmuah!!!sayang baby!..



Mama dpt award dari mama eyrfan
thanks ye mama eyrfan...




Tuesday, 24-Mar-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Rajinnye anak-anak mama....





Kali ni ain nak tunjuk skill tolong mama menyapu kat umah.. cam rajin je anak dare kecik ni kan...padahal pastu rosak penyapu mama...tp at least mama tau gak yg anak dare mama ni leh dah tolong mama kemas umahkan...yelah dah jadik kakak ye ain..kenelah tunjuk rajin sikit kat mama... Yelah seronok la bile dah tunjuk rajin mama dok puji dan sayang...


pastu leh la bagi ain ANUGERAH PENYAPU... yang kakak ayu pun turut sama la interpreme bile mama cakap ni lah contoh anak yg rajin.. Budak 2 ni mmg pantang dipuji sikit..terus2 sengih sampai telinga..tapi kalau kene marah@mama tinggi sore sikit mmg terus tarik muka sedih.. kalau ain lg la terus melalak mcm kene pukul,padahal mama cuma tegur sikit je.. Bile dah gitu..papa laju je cakap,tu macam mama la tu..CEWEK...(jawarian dah kuar...)


Ni pulak turn kakak nak tunjuk kerajinan..tercabar bile ain dah tunjuk rajin die pun nak gak kene puji ngan mama... Kakak ayu nak try lipat baju sendiri arini..tapi tang kakak ayu ni yg mama malas,mula2 rajin le siap tanya mama gini ke mama,macam ni ke mama..tapi lama2 mata dah lekat kat tv baju dilipat ntah mane..siap orang yg melipat kain pun terlipat depan tv... tapi takpe..janji kakak ade usaha nak belajar melipat baju..cuma kenelah sungguh2..kalau baru lipat 2-3helai dah surrender..mmg mama pun naik hangin cenggitu..



Saturday, 21-Mar-2009 07:48 Email | Share | | Bookmark
Mama ainnur back!!!



Setelah dekat 3bulan berehat dari mengupdate fp ni..akhirnye mama terasa rajin la nak ngadap laptop ni..yelah..musim2 perang pun dah abis...(walaupun hakikatnye sakit hati kat israel laknatullah mmg takkan pernah terpadam... )
Mama pun skg dah bertambah2 bersemangat bile broadband kat umah ni jarang2 dah buat peel...Mmg banyak sangat pic nak update..tapi takpe slow2 kang setel la sume...

Ape perkembangan mama n anak2?.. .Bagi yg dah tau tu,maybe awal bulan ogos kakak ayu n ain akan jadi kakak lagi...heheh..(tercapai hajat mama nak tambah ahli lagi before end of 2009) Sekarang ni kakak ayu mmg excited sgt nak ade adik baby..tiap2 pagi mesti dok cium perut mama n tanya ape yg adik baby tgh buat..harap2 sok2 bile adik dah kuar kakak leh la jaga adik

Rasanye malas la nak bebel panjang2..Insyaallah pasni mama akan rajin lagi mengupdate dan akan berkunjung ke fp sahabat2 yg amat mama rindui...Jom tengok la sikit2 pic 2 ainnur yg sempat mama upload kali ni....





Kakak ayu n ain bergurau senda..time ni mmg sonok sangat..nampak sangat kakak mmg pandai layan adik die...moga kakak ayu akan jd kakak mithali untuk adik2 yang lain nanti...ain??? yang tu mama tak tau la..kalau skg ni mmg nampak keganasan die berbanding kakak...suke sangat buli kakak.. tapi kakak jarang sangat nak balas...harap sok bile dah ade adik,ain pun akan jadi kakak yg baik cam kakak ayu ye...



Kakak Ayu : Ain jom kite jenjalan naik beskal..
Ain : Jom la..boring gak ek kat umah..mama tu asyik pening je...
Kakak Ayu : Pesal ain berat sangat ni...
Ain : Eh berat ain tak sampai pun 10kg tau..akak jangan buat fitnah pulak..
kakak Ayu : Betul akak tak tipu la...
Ain : yelah tu...nak suruh ain tolak la tu..takmo...
kakak Ayu : Kalau gitu,akak malas la nak bawak ain...
Ain : Ala jangan la gitu...kak..o..kak..
kakak Ayu ; Malas la nak layan,baik masuk dalam tengok tv....
Ain : Ala sape pulak nak bawak ain ni...mama..tolong!!! kakak tinggal ain sorang2...

Moral of the story:Len kali jangan degil,kalau orang suh jangan ungkal..kan dah kene tinggal sorang2...padan muka aku!!!


[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net