By: anuar rafizan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 9-May-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
selamat hari ibu & xtiviti 2 ainnur





Quote:
kepada sahabat2 fp yg dikasihi..sudi2 kanlah ambik kad ucapan ni..n gantung kat umah masing2..sbg tanda persahabatan yg terjalin ini..moga kite semua sentiasa berbahgia bersama family tersayang..bukan untuk sehari ni saja tp..setiap masa n ketika dan selamanya..INSYAALLAH...


Salam untuk semua ibu2 fp yg dikasihi sekalian..
bersempena sambutan hari ibu...mama suke sekali nak wish kepada sahabat2 yg bergelar ibu..
SELAMAT HARI IBU...
moga kite semua mampu menjadi seorang ibu yg sempurna yg mampu mengasuh,mendidik anak2 amanah ALLAH dgn sebaiknye...InsyaALLAH..
sepatutnye takyah nak tggu hari ibu ni baru nak wish pun...
hari2 adalah hari ibu sbb tanggugjawab dan peranan kite sbg pengurus kuarga adalah tidak berpenghujung...
jadi tak salah kalau kite senantiasa mengingati setiap jasa dan keringat ibu2 setiap saat,setiap waktu dan setiap ketika....

dikesempatan ini,mama nak ucapkan selamat hari ibu MAK...
kepada mak mama yg terchenta..PN HJH FATIMAH BTE TOSIM...
terima kasih mak kerana melahirkan ezan ke dunia ini..
mengasuh,membelai,mendidik sehingga ezan mampu menjadi spt ezan hari ini...
semoga mak panjang umur,senantiasa dikurniakan ALLAH kesihatan yg baik...
gembira disamping abah tersayang,anak2 tercinta dan cucu2 yg ceria...
ezan tau,ucapan ni tak mampu membayar segala jasa mak membesarkan ezan..
namun ketahuilah oleh mu Mak..dalam hati ini Mak adalah antara insan paling penting dalam kehidupan ezan,lebih2 lg sejak ezan sendiri bergelar mama..

untuk MIL..PN MARDIATON BTE AHMAD...
terima kasih mak sbb mendidik,mengasuh anuar sehingga die mampu menjadi papa n suami terbaik untuk kami..
jasa mak membesarkan anuar tak mampu kami balas walau dgn segunung harta dunia..
hanya doa kami panjatkan agar mak berbahagia selalu...
dikurniakan kesihatan yg baik dan kegembiraan yg hakiki...











ni pulak xtviti 2 ainnur bile kat luar..
mula2 pusing satu porch kete tu naik beskal...
skg ni kakak dah pass bw beskal tu..kire dah dpt lesen P la...
tu pun sejak dpt beskal baru kaler purple ni...
kalau masih naik beskal kecik merah...(yg skg dah jatuh milik kepada ain... ) mmg tak pass2 le bwk beskal ni...


ain lak eksyen je dok atas beskal tu...tak gerak lagsung..
melainkan kalau kakak baik ati nak tolong tolak dr belakang...
mmg suka la ain smpai gelak besar..
tp kejap je la kakak tolak..pastu kene la ain dok atas beskal yg tak gerak sorang2..bile kakak dah mula kayuh beskal sendirik..



pas dah penat pusing2 bwk beskal...sure badan panas berpeluh...
ha..nilah kesukaan 2 ainnur ni...berendam dalam pool kecik derang..
pool kecik ni pemberian dr acik liya~mama eyrfan..thanks ye acik liya..
2 ainnur ni mmg suke sgt dok berendam dlm ni...yelah time2 panas gini mmg sesuai sgt..
kadang tu sampai kecut2 tngan tp still takmo naik umah...








Wednesday, 6-May-2009 05:38 Email | Share | | Bookmark
kenduri kesyukuran 4 org cicit



seminggu dah fp mama ni tak terupdate,online pun tidak
sbb...mama n co balik kg last weekend...
baru balik ke klang hari isnin pas maghrib sbb malas nak tempuh jam kat highway kalau balik ari ahad tu..

macam2 gak aktiviti mase kat kg aritu...antaranye kenduri sambut cicit baru yg seramai 4orang kat umah ya'ei...
mmg meriah betul..semua cicit baru taun 2009 tu boy..( tak termasuk cicit dlm peyut mama ni...)
ni semua 2 pupu 2 ainnur belah papa...
kalau ikut kata makcik papa aritu...cucu ya'ei ni ade 100orang n cicit dah ade 20orang..


inilah wajah baby2 yang diraikan bersama ibu n ayah masing2...

seawal jam 9pagi masing2 dah sibuk ngan persiapan kenduri sebelah malam..
biasenye bukan sibuk masak tuk kenduri sebenarnye tp masak tuk makan tengahari pun dah bermcm lauk pauk kene sediakan..
maklumlah bile kuarga besar berkumpul makanan mmg penting..


kaum bapa yg sibuk membasuh ayam....
ayam arini cik normah kata dlm 30 ekor...huhuh..banyak tu..
yelah dah jemput pun 3 kampung..tak masuk lagi kerabat sendiri...


ni pulak ibu2 yang sibuk didapur...
yg chef cuma beberapa org je...yg lain tu tukg sibuk je...
lagi2 ibu yg berbaju pink tu.. saje je nak enterpreme ngan tembikai tu...


pada sebelah petang lak,mama dah tak masuk dapur sbb biasenye dah tggal nak menumis bahan masakan je..
kerja2 potong sayur,kupas bawang dah setel dr paginye...
nilah part yg paling best...potong pandan nak wat bunga rampai...
pas dah siap sume pandan yg dipotong halus akan dicampur ngan bunga yg pelbagai..
pastu renjis ckit ngan perfume..mmg wangi...
pastu punjut kecik2 ngan kain net...ade selit duit syiling dlm tu...


ni pulak acara malam...
asalnye kami semua dah setuju takde potong2 jambul tu..sbb tau hukumnye haram..
tp yg muda2 ni faham la..yg susahnye org2 vateren ni...
diaorg suh buat jugak...siap ngan kelapa mudanye la...air wangi...
isk..isk..nak lawan kan kata kuang ajar...
last2 buat la gak walau hati tak rela...wa..wa...
ngeri gak waktu org2 veteran pegang gunting nak potong rambut baby2 tu..
yelah tangan masing2 dah terketaq2..kang terpotong yg lain naye je..


2 ainnur pulak majlis tak mula lg dah tertido..
sbb penat sgt main ngan kazen2 mase belah siang...
hai rugi je pakai baju kurung cantik2..



lepas bacaan tahlil,doa selamat dan marhaban selesai..
mase yg ditunggu...MAKAN TIME!!!
menu malam ni...nasi putih,ayam kicap,urap pucuk ubi,bihun goreng,bawal sweet sour,
sambal belacan,ikan kering,ulam timun,kuih muih dan tembikai sbg pencuci mulut...
mama tak sempat nak snap semua menu tu..tp sikit2 tu ttp ade...


yg last cenderahati tuk tetamu malam tu..
antara yg ade dlm beg tu,bunga telur,pulut kuning+serunding,makanan ringan..
selesai sume ngan basuh pinggan,kemas tempat dekat kul 12...
balik je umah nenek..masing2 terus tido kepenatan...




Thursday, 30-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
piknik @ sg TEKALA kajang



Cuaca panas tul skg ni kan...
kat umah ni mmg tiap2 malam kene tido ber'aircond'..
kalau tak mmg tak nyenyak 2 ainnur ni tido,termasuklah ngan mama n papa skali...
memandangkan dah cuacanye gini,best gak kalau g berendam kan...
so,last weekend papa n gang plan nak g berendam sambil berpiknik kat sg TEKALA kajang...



mase nak g kakak takmo duduk langsung..tak sabo punye pasal...
mama pulak mmg ngantuk nak tido,tu yg mata kuyu je..ain pulak sedap tido sepanjang perjalanan...
time ni snap gamba baru nak gerak,tu yg die maintain lagi,pastu trus tumbang...
kami bertolak dr umah kul 7pg..sampai kul 9 lebih.. dah ghamai org..
malas nak pk nak cari2 tempat bile masuk kat hutan lipurnye..kami decide nak mandi kat anak sungai yg kat bwh je...janji ade airnye...


kami g 4 kete..uncle rizal,uncle zuraini.uncle syukran & papa n co...
dah siap2 bentang tikar,hidang breakfast...n bakar ayam..


time mandi n berendam pun sampai...
tp budak2 awal2 lg dah terjun dalam air...airnye tak dalam tp ade deras sikit la...







kakak maintain je dok main air...sakan sungguh sampai kecut tangan pun takmo naik...
ain pulak taknak masuk air..bile ngan papa baru cecah air dah mintak naik semula
tp bile dah rase bolehlah bertahan kejap...pastu sibuk nak naik...
ngan mama pulak siap kene masuk dlm boya..baru nak...



dah pas mandi sure lapokan...menu pg tu mmg mcm2...
selain BBQ ayam.ikan n sosej...memasing ade bw bekal dr umah...
kak ros n kak mah bw mee goreng..pastu siap ngan kek,puding,sandwich,nuget etc..
mama pulak wat lontong ngan sandwich goreng je..tu pun tak termakan...



muka kakak yang tak pueh ati mama suh naik..
tp pas pujuk2 die ok..trus salin baju n dok main2 ngan ain...


kami kat sini sampai thari,so kene la solat zohor skali..kat sini toilet,surau semua ade...
mase g solat tu baru pasan ade kolam pancing kat bahagian atas tu..
mmg luas kolamnye..seronok tgok pemandangan kat sini...

maybe ni aktiviti berpiknic last yg mama dpt sertai sblm deliver adik baby...
yelah skg mama dah 25weeks..jap g dah nak masuk 28weeks..dah sarat sgt rase
pastu bile adik baby dah kuar,takkan nak g tempat2 gini bw baby kan...
lame la kot mama kene 'berehat' maybe sampai adik baby 6-7bulan baru leh join lg..




Monday, 27-Apr-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
bile ain n kakak sakit...



Akceli kejadian2 ni dah lama sgt dok terperam dlm simpanan ...
tak tersempat je mama nak update..
bukan nak meraih simpati pun..cuma nak berkongsi cerita je..


time ain sakit mata ni rase dalam bulan mac la gitu...
cian tgok ain tu..sorang2 je kene sakit mata tu..
mama,papa n kakak takde la pulak berjangkit...
ain ni dpt virus mase balik kg..time tu mmg ramai yg kene kat umah maktok...
mase kat kg tu lum kene lg..2-3hari pastu baru start merah n terus bengkak...
yg bestnye ain ni punye kuat,takde nak merengek2 pun sakit..
maintain cam biase je...caya la anak mama!!!


ni cite kakak pulak...pic ni dah 2-3bln lpas kot...
rase mama dah letak dlm fb...
tp takpela..nak share gak cite camne kakak leh jatuh tersungkur tu...
mase tu tengahari bute,mama dah cakap kat kakak jgn main kat luar..tggu ptg ckit...
tp kakak takmo dengar..cbuk nak main beskal gak...ngan sape lg...pengikut setia la..si ain..
mama lak kat dalam umah tgh layan pening lalat... ( mase tu awal2 mama peknen )
tetiba mama dengar suara kakak nangis...mama pun jerit suh masuk...
tp tak masuk2 gak...hai tepaksa la mama gagahkan diri gak tuk bangun..
Ya Allah...darah penuh satu baju kakak...die jgn cite la,melalak sampai satu taman tu dgr..
mama pun angkat bawak masuk umah..
time tu risau giler..yelah takut ade yg serius..
dalam risau2 tu mama tak berenti membebel.. yelah mama dah ckp awal lg..
jgn main kat luar tu tp kakak degil...
bile mama tengok2 mujur cuma bibir je yg pecah..gigi,hidung,mata...sume ok. Alhamdulillah..Syukur!!!!
bile dah penat nangis kakak pun tertido...







satu lg pic yg dah lapuk...time maksu datang umah last year.. (lama tu... )
kakak n maksu main masak2...
sonok sgt kakak mase tu ade maksu dtg,dok main mcm2...
yelah mase tu ain cam kecik lg..tak pandai lg nak main2 cam skg..
mainan2 tu mmg koleksi kakak kat dlm bakul tu...
jarang sgt kakak wat main,yelah kadang tu baru nak main je ain kacau...
dok masukkan dalam mulut la...dicampak2 la...last2 mama suh simpan je.. cian kakak
mmg time maksu datang tu kakak enjoy giler...maksu yg lotih melayan...




Friday, 24-Apr-2009 00:47 Email | Share | | Bookmark
PC Fair @ KLCC



Waduh...malas tul nak update lately ni...
rase mama dah mula rase letih n takleh nak duduk lame sgt depan laptop ni...
kebetulan semalam mama ade regular check up kat kinik...
balik2 je mmg letih gile...kalau ikut nak terus je tido rehatkan badan,tp sbb cian kat papa dah jd baby sitter utk sepagi smsa ketiadaan mama...( walaupun sbnrnye 2 ainnur ni dah pandai jaga diri sendiri... ) terpakse la mama pulak pantau aktiviti 2 ainnur ni...
mmg dah siap2 beli lauk..sbb tau mesti tak larat nak masak dah...
nak cite ckit la pasal check up kali ni...mmg dr awal setiap kali check up hb mesti rendah...siap tulis guna pen 'merah' lg....
mama pun tak tau peknen kali ni...mmg mencabar ckit la...yelah mama dah makan pil obumin tu 3 biji sehari,minum susu 3 gelas sehari...makan jgn cakap la...mmg masak leh jd sekuali walau cuma lauk tuk 2 orang..(kalau yg pedas la...)
yelah mama je mkn lauk kalau ikan sampai 2ekor...padahal mama ni bukan pemakan lauk sgt pun..
dan tak pasal2 kerang2ngan dan hati pun dah masuk dlm menu makanan mama...
konon2 nak menmbah darah ku sanggup!!!
k la malas la nak cite lg pasal peknen mama ni...cuma mama doa semuanye selamat sampailah besalin nanti...amin!!!

kali ni nak cite pasal 2 mggu lepas punye...( dah naik basi kot.... )
mama n co berkesempatan bersesak2 menempuh lautan manusia kat pc Fair KLCC..
takde nak cri brg penting pun...saje nak tgok2 sambil nak bejalan...
yelah kalau takat nak beli brg pc kat kedai area umah pun ade...takpun ke Low yatt je kan...
tp sbb nak cr pengalaman baru kat PC fair...kami pun decide nak g time papa offday..
kami plan kuar awal ckit,walaupun aritu ari jumaat..
plannye mase papa g solat jumaat,mama n 2 ainnur leh lepak2 kat taman klcc tu...
jd xdelah lambat sgt nak ke pc fair tu kalau pas papa balik solat jumaat baru nak bertolak dr umah..

kami sampai klcc pun takde la awal sgt pun sbb sebelum tu papa kene g bangunan megan avenue yg kat jln yap kwan seng nak menguruskan sesuatu...
pastu terus masuk parking lot yg dekat ngan klcc ni..
sementara papa n 2 ainnur jalan g taman klcc tu mama masuk kat suria klcc nak cri makanan sementara tggu papa nanti..lg pun dah mmg thari,dah patut lunch pun....



sempat posink sepanjang perjalanan ke taman klcc...




sementara tggu papa solat jumaat,2 ainnur dok main sampai tak hengat kat taman permainan klcc ni...
yg kelakar tu kakak dok terpusing2 konon nak cari mainan paling best la...sbb kat cni mmg ade banyak sgt sampai taktau nak main yg mane satu...
last2 dok main je kuda tak gerak dan masuk dalam terowong main kejar2 ngan ain...
ain lak maintain je,memula main buai ngan kakak...pastu dok main gelongsor tu sorang2....dah tak dulik kat orang...



pas papa siap solat jumaat mama lak g solat zohor..
pastu kami terus tuju ke pc fair tu..memandangkan dah dekat kul 3ptg pun...
Ya Rabbi,ghamainye orang...
pastu yg kesian 2 ainnur ni dah kepenatan dan keboringan sbb takde bende yg menarikperhatian diorang...


yg boring tu kene ikut plak map yg diberi...start dr level 3 baru leh turun ke bawah..
mmg penat le nak jalan...


muka2 dah penat n keboringan..nasib la 2 ainnur ni tak ngamuk..kalau tak lg le lotih...


dan akhirnye kami berjaya keluar dgn membawa/membeli....sebijik canon pixma145,portable hard drive 250Gb,pen drive 8g
huh len kali tobat la takmo g pc fair ni ngan 2 ainnur ni lg..penat ngan diorang je..tak sempat sgt pun nak menilik setiap booth kat dalam tu...
tp ape2 pun sonot gak dpt le tgok mcm2 gelagat orang n brg2 baru...
pas exit dan masuk dalam car...kami pun terus berdesupppp balik umah sbb dah penat sgt!!!




[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net